Кілька цікавих моментів у вирощуванні кабачка і гарбуза
Кабачки і гарбузи – корисні городні рослини: багато дачники вирощують їх на заміських ділянках. Здавалося б, які проблеми можуть бути з кабачком, таким простим овочем? Однак, щоб зібрати великий урожай і отримати смачні плоди, потрібно дещо знати про гарбузі і шинку.
1.Вирощування кабачка
1. 1 Сортові особливості кабачка
Якщо говорити спрощено, кабачки відрізняються зовнішнім виглядом плоду, смакові характеристики і вмістом корисних речовин.
Так, жовтоплідний кабачок багатий каротиноїдами, які сьогодні прирівнюють до вітамінів, тому сорти з жовтим забарвленням корисніше біло – і зеленоплідних кабачків.
Пам’ятка дачникові.
Листя у багатьох сортів кабачка мають цікавий білястий малюнок. Якщо із зворотного боку лист виглядає здоровим, пластина не пошкоджена, переживати не варто: це не борошниста роса і не пероноспороз, а всього лише сортовий забарвлення.
1. 2. Плюси вирощування кабачка
Кабачок – відносно невибаглива, але дуже корисна рослина. Кабачок добре уживається з квасолею: вони рослини-компаньйони. При посадці кабачка в городі в сусідніх комірках можна сміливо висаджувати в’ється квасоля: вона росте вгору по опорах, трохи притіняючи рослини кабачка. Спосіб спільної посадки кабачка (гарбуза), квасолі і кукурудзи називається «Три сестри» і добре відомий в сільському господарстві.
Крім того, кущі кабачка з широкими листям закривають грунт і не дають бур’янам захопити город. Це особливо актуально для дачників, розбили город на новому місці.
1. 3. Догляд за кабачком
Вершинна гниль зустрічається не тільки у пасльонових, але і у кабачка: молодий плід стає тоншою, а вершина загниває.
Основна причина верхівкової гнилі – дефіцит кальцію. При лікуванні рослин кабачка застосовуються ті ж методи, що і при боротьбі з вершинної гниллю томату.
Друга поширена причина гнилі – надлишок азоту: деякі сорти погано реагують на надмірне внесення азотних добрив. Рішення просте – припинити підгодовувати азотом, а якщо це неможливо (наприклад, при кореневої закладці компост), то потрібно внести фосфорно-калійне добриво і нейтралізувати дію азоту. Досить розчинити золу в фосфорної кислоти і полити рослини, і кабачки повернуться в норму.
Деякі городники звикли відкручувати плоди, але з точки зору санітарії краще відрізати кабачки садовими ножицями.
Під час прибирання кабачків потрібно носити одяг з довгими рукавами і рукавички, повністю закрити ноги: листя кабачка колючі і можуть викликати роздратування на шкірі.
Прибирати кабачки краще, коли плоди середнього розміру: їх можна вживати у їжу разом зі шкірою. Насіння кабачка також дуже корисні – вони містять цинк, який допомагає в засвоєнні вітамінів.
2.Особливості вирощування гарбуза
Дачники часто задаються питанням, а чи треба перевертати плоди гарбуза, щоб вони рівномірно дозріли. Оптимальне положення гарбуза – хвостиком догори і трохи вбік. Небажано, щоб плід торкався землі: між гарбузом і поверхнею землі можна підкласти шматок фанери.
Якщо на листках гарбуза вздовж ребер з’являються яскраві жовті точки – окремі або зливаються в плями (хлороз листя), а в іншому вигляд у листя здоровий, це ознака не хвороби, а стресу. Можливо, це реакція рослини на різке зниження температури, засуху – часом важко встановити точну причину. Якщо листя з хлорозом небагато, можна залишити все як є або обробити рослини антистресовим препаратом на всякий випадок.
Ще одна проблема, з якою стикаються овочівники-аматори, – згортання листя гарбуза (рідше кабачка) усередину у вигляді воронки. Так рослина реагує на гербіцидні препарати, причому гербіциди могли використовувати на ділянці по сусідству для обробки газону, а постраждала гарбуз на грядках за парканом. Листя згортаються навіть при випадковому заметі невеликої кількості гербіцидів. Щоб виправити ситуацію, потрібно обробити рослини по листу корисними мікроелементами для загального зміцнення фитоиммунитета (наприклад “Агромікс”).
Гарбузи та кабачки добре плодоносять, коли їм вистачає вологи. У жаркий сезон рекомендується мульчування грядок для підтримки необхідного рівня вологості.