5 умов солодоких томатів: правильний догляд проти кислих помідор
Томати добре вдаються в теплиці, формуючи ранній і рясний урожай. Але часто плоди виходять не солодкими і навіть кислими, хоча творці сорти обіцяли відмінний смак. Розповім, у чому причина низького вмісту цукру в томатах, і як цього не допустити.
Від чого залежить насолода помідорів?
Ступінь солодощі томату залежить від кількості цукрів (глюкози і фруктози) та кислот, точніше, від їх балансу:
- Якщо у м’якоті багато цукру, але багато і кислоти, смак буде кисло-солодким.
- При низькому вмісті кислот і цукрів, помідор буде прісним на смак.
- У солодкому помідорі цукрів міститься більше, ніж кислот.
На замітку. Цукру сконцентровані в м’якоті плоду, тому м’ясисті помідори (біф – сорти) завжди солодший соковитих.
На відсоток вмісту цукрів у помідорах впливають як природні фактори (сонячна активність, температура повітря), так і агротехніка (графік поливу, частота і складу підгодівлі).
1. Освітлення
Чим більше сонця потрапляє на томат, тим він солодший (не дарма ринкові азербайджанські помідори вважаються найсмачнішими). На кількість сонячних днів у сезоні ми впливати не можемо, але в наших силах подбати про те, щоб рослини в теплиці отримували максимум світла:
1. Висаджуємо томати в теплиці за схемою 50 на 60 см при вирощуванні в 2-3 стовбура і 40 на 50 см, при формуванні в 1 стовбур.
2. Підв’язуємо стебла до шпалери.
3. Пасинкуємо рослини, видаляючи зайві пагони.
4. Прибираємо всі нижні листки до плодової кисті.
2. Температура повітря
Сприятлива температура для нагромадження цукру в плодах, не нижче +25 градусів вдень та +18 вночі.
3. Полив
Велика кількість вологи в грунті робить плоди водянистими і несолодкими. Зволожуємо грунт після того, як земля просохне на глибину 10-15 див Вода потрібна тепла.
4. Склад ґрунту
Томати садимо в родючу, влагоемкую грунт з нейтральною кислотністю. Це чорнозем, суглинок, родюча супісок. В якості добрив при підготовці субстрату використовуємо:
- зрілий компост, до 8 кг на 1 кв. м;
- суперфосфат, 50-60 г;
- деревну золу, до 400 р.
5. Підживлення
З моменту наливу плодів даємо томатам фосфорно-калійні добрива і мікроелементи. Позитивно впливають на солодкість помідорів такі речовини:
- монофосфат калію (2 г на 10 л для обприскування);
- сульфат магнію (30 г на 10 л для поливу);
- борна кислота (10 г на 10 л для обприскування).
Застосовуємо готові добрива: Гумат Універсал, Ава тепличне, Агрікола з мікроелементами. Підживлення даємо кожні 10-14 днів, чергуючи кореневе та позакореневе внесення.