Город

5 умов солодоких томатів: правильний догляд проти кислих помідор

Томати добре вдаються в теплиці, формуючи ранній і рясний урожай. Але часто плоди виходять не солодкими і навіть кислими, хоча творці сорти обіцяли відмінний смак. Розповім, у чому причина низького вмісту цукру в томатах, і як цього не допустити.

Від чого залежить насолода помідорів?

Ступінь солодощі томату залежить від кількості цукрів (глюкози і фруктози) та кислот, точніше, від їх балансу:

  • Якщо у м’якоті багато цукру, але багато і кислоти, смак буде кисло-солодким.
  • При низькому вмісті кислот і цукрів, помідор буде прісним на смак.
  • У солодкому помідорі цукрів міститься більше, ніж кислот.

На замітку. Цукру сконцентровані в м’якоті плоду, тому м’ясисті помідори (біф – сорти) завжди солодший соковитих.

На відсоток вмісту цукрів у помідорах впливають як природні фактори (сонячна активність, температура повітря), так і агротехніка (графік поливу, частота і складу підгодівлі).

1. Освітлення

Чим більше сонця потрапляє на томат, тим він солодший (не дарма ринкові азербайджанські помідори вважаються найсмачнішими). На кількість сонячних днів у сезоні ми впливати не можемо, але в наших силах подбати про те, щоб рослини в теплиці отримували максимум світла:

1. Висаджуємо томати в теплиці за схемою 50 на 60 см при вирощуванні в 2-3 стовбура і 40 на 50 см, при формуванні в 1 стовбур.

2. Підв’язуємо стебла до шпалери.

3. Пасинкуємо рослини, видаляючи зайві пагони.

4. Прибираємо всі нижні листки до плодової кисті.

2. Температура повітря

Сприятлива температура для нагромадження цукру в плодах, не нижче +25 градусів вдень та +18 вночі.

3. Полив

Велика кількість вологи в грунті робить плоди водянистими і несолодкими. Зволожуємо грунт після того, як земля просохне на глибину 10-15 див Вода потрібна тепла.

4. Склад ґрунту

Томати садимо в родючу, влагоемкую грунт з нейтральною кислотністю. Це чорнозем, суглинок, родюча супісок. В якості добрив при підготовці субстрату використовуємо:

  • зрілий компост, до 8 кг на 1 кв. м;
  • суперфосфат, 50-60 г;
  • деревну золу, до 400 р.

5. Підживлення

З моменту наливу плодів даємо томатам фосфорно-калійні добрива і мікроелементи. Позитивно впливають на солодкість помідорів такі речовини:

  • монофосфат калію (2 г на 10 л для обприскування);
  • сульфат магнію (30 г на 10 л для поливу);
  • борна кислота (10 г на 10 л для обприскування).

Застосовуємо готові добрива: Гумат Універсал, Ава тепличне, Агрікола з мікроелементами. Підживлення даємо кожні 10-14 днів, чергуючи кореневе та позакореневе внесення.