Курочка по-кубинськи: швидко, незвично, смачно!
Дуже багато хто з моїх друзів сприймають кубинську кухню так само як англійську: дуже все там просто, прямолінійно, без затій. А я, зізнаюся, на тому ж пляжі Варадеро, знаю і люблю майже кожну кав’ярню. Так, кубинці особливо не заморочуються з приводу високої кухні. Зате рівно через 30 хвилин після замовлення, перед вами на столі буде стояти повноцінний гарячий обід, завжди свіжоприготований, завжди чарівно ароматний і ти тільки сидиш і дивуєшся тому, чому ти сам не здогадався збризнути відварену квасолю соком лайма, з’єднати її з розпареним солодкуватим рисом і нестерпно смачною курочкою. . Ти б цієї курки з’їв цілий вагон, але ж хитруни-кубинці знову принесуть її з гарніром. , і після такої объедаловки є всі шанси потонути, разомлев від ситості і сонної умиротворення в прозорих хвилях теплого океану.
- 6 середніх зубчиків часнику
- 1/4 склянки (60 мл) свіжовичавленого апельсинового соку (приблизно з 1 апельсина)
- 1/4 склянки (60 мл) свіжовичавленого соку лайма (приблизно з 2 лаймів)
- 1 1/2 чайної ложки меленого кмину
- 1 1/2 чайної ложки сушеного орегано
- 1 чайна ложка свіжомеленого чорного перцю
- 1/2 чайної ложки меленого запашного перцю
- Кухонна сіль (за смаком, але, бажано, морська)
- 4 половинки курячої грудки без кісток і шкіри (приблизно 250-300 г кожна) ; можна ще додатково нарізати навпіл, так, щоб вийшло 8 филеек-котлет
- 1 столова ложка (або за смаком) рослинного масла без запаху,
- 1 дуже велика біла або ріпчаста цибулина (близько 350 р); нарізана упоперек кільцями, товщиною 1/2 див. Вибирайте дуже великий цибулю – він соковитіше!
- Відварені довгозерний рис і чорна (червона) квасоля для подачі. Квасолю можна використовувати консервовану натуральну, але домашня відварна – смачніше!
- Листя кінзи для подачі
- Часточки лайма для подачі
За допомогою блендера зробіть пюре з часнику, апельсинового соку, соку лайма, кмин, орегано, чорного перцю, запашного перцю і, приблизно, 2 чайних ложок морської солі до отримання однорідної маси. (В якості альтернативи,якщо немає блендера, з допомогою ступки і товкачика, розітріть часник з сіллю до утворення пасти, а потім змішайте з іншими інгредієнтами).
Контейнер з протертим часником, лимонним соком, соком лайма, кмином, орегано, чорним перцем, запашним перцем можна зберігати в холодильнику до 12 годин, а ось курку в цьому маринаді будемо витримувати 25-30 хвилин, не довше!
Курячу грудку ріжемо по товщині на два плоских шніцеля, розміром з долоню. При бажанні перетворюємо отримані шматки в котлети меншого розміру, нарізавши їх навпіл.
Курячі грудки без шкіри, загорнуті в поліетиленову плівку, тонко розтираємо-розкачуємо дерев’яною качалкою, рівномірно, але сильно натискаючи на неї. Відбивати не потрібно!
Кладемо курячі котлети у великий пакет із застібкою-блискавкою або в контейнер. Додаємо маринад, переконавшись, що він рівномірно покриває курку з усіх боків. Накриваємо блюдо плівкою або кришкою. Ставимо в холодильник на 30 хвилин; перевертаємо курку один раз через 15 хвилин маринування.
Виймаємо курячі грудки з маринаду і пальцем, не серветкою, зчищають м’якенько надлишки маринаду. У сковороді з нержавіючої сталі розігріваємо олію на середньому вогні до мерехтіння. Смажимо грудки порціями, не переповнюючи сковорідку. Готуємо до золотисто-коричневого кольору по 3 хвилини з кожного боку. Перекладаємо приготовані котлети на блюдо і накриваємо фольгою або ставимо на самий низ духовки, розігріту до 100 градусів. Повторюємо те ж саме з другою куркою, додавши більше масла, якщо сковорода стане надто сухим.
У ту ж сковороду, в якій ви готували курку, додаємо ще трохи олії, (для аромату можна покласти шматочок вершкового масла разом з пісним) і нагріваємо її на середньому вогні до мерехтіння олії. Додаємо кільця цибулі, приправляємо сіллю і обсмажуємо, поки цибуля трохи не розм’якшиться і не почне підрум’янюватися, від 7 до 10 хвилин; зменшуємо вогонь і / або додаємо невелику кількість води, щоб цибуля карамелізувалась, але не горів.
Розкладаємо котлети по тарілках і посипаємо зверху пасерованою цибулею. Подаємо з чорною квасолею і рисом, прикрасивши листям кінзи і часточками лайма. Лаймовий сік з часточок видавлюємо на квасолю і на курку.