М’ясо в горщиках! Незвичайний вершковий варіант!
Вирішили зробити блюдо, відоме, мабуть, усім, хто народився в Радянському Союзі: м’ясо в горщиках. Я його пам’ятаю з молодих років. Горщики були старі, закопчені. Запах від них виходив карколомний! А смакота яка? !
Однак класичний рецепт: цибулю, гриби, картопля, м’ясо; ми вже публікували і не раз. Захотілося чогось незвичайного. А тут ще нам так сподобалося м’ясне рагу з селерою у вершковому соусі (нещодавно публікували, посилання в кінці статті), що вирішили схрестити нові інгредієнти зі старим, як світ, спосіб.
Інгредієнти
Взяли наступне:
– приблизно 800 гр яловичини, поперекової частини. Можна, як вже мовилося, взяти лопатку, ну або шийну частину. Задня нога, на мій погляд, може бути жорсткою;
– 1 середній корінь селери;
– 1 невелика цибулина;
– 1 морква;
– ріпки. . . Тут їх аж 6 штук, але вони всі різного розміру: що вродило, те вродило! Не куповані. Я думаю, що трьох великих цілком вистачило б;
– 8 зубчиків часнику (взагалі, по одному на горщик, тільки от зубчики різні були);
– 0,5 літра вершків (цього навіть не вистачило! );
– трохи тертого сиру, сіль, мелений чорний перець і коріандр.
За винятком сиру, абсолютно російська кухня! Ну не втримався я, щоб не зробити сирну кришку!
Так! Весь обсяг розраховувався на 6 стандартних горщиків.
Тепер все потрібно пошинкувати. Розміри ви бачите, вони досить довільні – кожен на свій смак. Нам подобається досить велика нарізка – це все-таки рагу. М’ясо порізане десь 3х3 див.
Починаємо укладати в горщики: спочатку кілька кілець цибулі, за ним кілька соломок моркви.
Слідом йде яловичина. Розкласти її потрібно рівномірно в усі горщики. Взагалі, так слід чинити з усіма інгредієнтами.
Посипали сіль, мелений чорний перець і трохи коріандру. І поклали зубчик або півтора часнику. Мені здається, що не різаний часник, коли випаровується, чудово відповідає вершкового смаку!
Завершує композицію ріпа, яку ми приправили сіллю і чорним перцем, а зверху посипаємо все тертим сиром. Ось тепер заливаємо наші горщики 10%-вими вершками. Хочете жирней? ! Так, будь ласка! Можна ще і вершкового (а краще, топленого) масла шматочок покласти!
Ось вони стоять, красені! Готові до бою! Разогревам духовку до 180 градусів, ставимо їх на деко і відправляємо запікатися години на 1,5 – 2. Більше не треба. Я, чесно кажучи, забув на 2,5. Ну гості прийшли. . . Поки те, та се. . . Підсохло моє рагу трохи більше, ніж хотілося.