Кулінарія

Пиріжки з будь-якою начинкою з такого тесту будуть завжди вдалі, а вся справа в тому, що цілі яйця не потрібні

Пиріжки в духовці або пиріг, булочки, та навіть домашня піца з цього дріжджового тіста просто чудові, не побоюся цього слова! Багато років використовую таке тісто для пиріжків, змінюючи начинку і краще, простіше і зрозуміліше рецепту не знайшла ще! Випічка на другий день (якщо залишиться) така ж м’яка, смачна і ніжна! Так, у нас багато різних рецептів випічки, пиріжків і булочок, але всі вони по своєму гарні і є складні й легкі, багато! Але такий рецепт тіста один! Сьогодні розберемо не тільки здобне тісто для пиріжків в духовці (пиріжки на сковороді також можна посмажити за цим рецептом! ), але і зробимо форму пиріжків із захистом від витікання соку від ягідної або фруктової начинки, як це буває часто. Не буду багато розписувати, краще подивіться відео (тайм-коди для швидкої навігації вище) або

Радуйте своїх близьких смачними новими рецептами, дивіться також рецепти інших , і , вибирайте іншу рубрику у вкладці . Наш авторський канал , а також на каналі , буду всім рада, заходьте в гості!

М’які і пухкі пиріжки з абрикосами в духовці з універсального тесту для випічки. Покроковий рецепт

1. Висипаємо В миску 120 г борошна (із загальної кількості vмуки для всього тесту – це близько 6 ст. л. ). Всі інгредієнти у вимірі без ваг, ви можете знайти в кінці рецепта! Додаємо в борошно 30 г цукру (більше можна додати, якщо хочете тісто для випічки зробити солодким або менше, якщо не солодка начинка обрана), 8 г сухих дріжджів, якщо свіжі, то в 3 рази більше. Про сухі дріжджі я вже багато разів говорила , і повторю, дивіться на упаковку, на скільки борошна ваші дріжджі розраховані. Я беру з пачки, де 10 г на 1 кг борошна.

2. Вливаємо в сухі інгредієнти тепле молоко, заздалегідь підігрітого до 38-40 градусів. Перемішаємо і залишимо на 15 хвилин, щоб з’явилася реакція. Якщо з’являться бульбашки, то йдемо далі, а якщо ні, то все знову доведеться робити, можливо ваші дріжджі просто прострочені вже.

3. Перемішуємо дріжджі, щоб вигнати газ. Додаємо яєчні жовтки, які змішаємо з сіллю. Жовтки зроблять тісто м’яким, і не вплинуть на смак і м’якість тесту після охолодження, як це можуть зробити яєчні білки (з яєчними білками тісто завжди жорсткіше після остигання). А жовтки дають ніжність, м’якість, жирність і допомагають пиріжкам зберігати свою свіжість довше.

4. Тепер знову частина борошна, не всю, щоб не переборщити і не зробити тісто густим, густе тісто піднімається гірше і випічка, на чому б ви не зробили, буде завжди щільна! Перемішати тісто знову

5. Саме час вводити м’яке вершкове масло. Масло натуральне дає нашому тіста для пиріжків смак і аромат, якщо хочете, то можете використовувати трохи ванилигна для ароматизації, але я вважаю це зайвим, так як тісто на натуральних продуктах і так приємно пахне. А ви любите додати ванільний цукор або ванілін в випічку?

6. Додамо решту борошна, у мене рівно 500 г пішло для того, щоб отримати м’яке і не забите тісто. Накриваємо його, залишимо для бродіння в теплі на 1-1,5 години, час це безпосередньо залежить від температури в будинку, чим холодніше, тим тісто довше піднімається.

7. Дивіться, як тісто збільшилося. Так, не приховую той момент, що дріжджів пішло більше, ніж потрібно, але ж від цього і тісто пухкішим і вдаліше, ніж завжди. Причому, якщо тісто добре вибродило і вимішано, то ніякого зайвого запаху і присмаку води не буде у готової випічки.

8. Ділимо тісто на 16 однакових шматочків (по 55 г вийшли шматочки у мене). Вага всього тесту 910 р. Накриваємо кульки тіста, заздалегідь кожен округ в кульку, на 5 хвилин і можна ліпити пиріжки бажаної форми. А ви користуєтеся вагами при діленні тіста? Чи вважаєте це непотрібною процедурою і все робите на око?

9. Я розкачую тісто тонко, на середину розміщую нарізані шматочками абрикоси і трохи цукру (залежно від солодощі плодів). Ліпимо трикутні пиріжки, залишаючи центр відкритим, а шви підверніть кіскою, як у эчпочмака форма буде. Таким чином, начинка не дасть тесту лопнути “слабких місцях”, там де тісто тонке і не встигне підрум’яниться (зазвичай це боки).

10. Даємо пиріжкам піднятися, накриваючи відразу на деко, засікаємо 10-15 хвилин і перші помітно сильніше піднімуться до закінчення цього часу. Змащуємо випічку жовтком зі сметаною або йогуртом і в гарячу духовку!

11. Час для різних духовок і температуру з режимом випічки вказала поруч зі списком продуктів. Аромат на вагу будинок, рум’яні та пишні пиріжки готові! Абрикоси майже в джем перетворилися, при цьому зберегли “свіжий смак”.

12. Тісто дуже добре і завжди вдале, печу з нього багато років і вам раджу! А начинка може бути будь-яка, що вашій душі завгодно. Як вам рецепт? Повторіть?

Тісто для пиріжків:

  • дріжджі сухі – 8 р = 1,5 ч. л. (або свіжі дріжджі – 20-24 р = 1 ст. л. )
  • цукор – 30 г = 6 ч. л.
  • молоко тепле – 300 мл = 1,5 склянки*
  • яєчний жовток – 36 р = 2 шт.
  • сіль – 7 г = 1 ч. л. без гірки
  • вершкове м’яке масло – 50 г = 2,5 ст. л.
  • борошно – 500 (+/-) р = 4 склянки* без гірки

Начинка для пиріжків:

  • абрикоси – 500 г = 10-15 шт.
  • цукор (за смаком ) – 50-80 г = 10-16 ч. л.

Чим змащувати пиріжки:

  • яєчний жовток – 18 р = 1 шт.
  • йогурт (сметана, кефір) – 5 г = 1 ч. л.

Вага сирого тіста: 910 г

Вихід: 16 пиріжків

Температура випікання, якщо духовка електрична: 170 °C (верх+низ+конвекція)

Час випічки, якщо духовка електрична: 17-23 хвилини

Температура випікання, якщо духовка газова: 190 °C

Час випічки, якщо духовка газова: 25 хвилин